Viherkasvit, kukat, ruukut ja hoitotuotteet - Fleminginkatu 5
Viherkasvit, kukat, ruukut ja hoitotuotteet - Fleminginkatu 5
Ostoskori 0

TILLANDSIAT ELI ILMAKASVIT

Kasvit ja Kukat

Lystikkäät ilmakasvit ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Saatavilla onkin monen muotoista ja väristä lajiketta. Kasvin on nimennyt Carl von Linné ruotsalaissyntyisen suomalaisen lääkäri ja kasvitieteilijä Elias Tillandzin mukaan.

Tillandsiat kasvavat etenkin Amerikan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla epifyytteinä, eli päällyskasveina. Tämä tarkoittaa, että ne eivät tarvitse varsinaisesti kasvualustaa mihin kasvattaa juurensa, vaan ne imevät nukkaisella lehtienpinnallaan kaiken tarvitsemansa veden ja ravinnon ympäristöstään ilmankosteuden sekä sateen mukana. Pienet juuret toimivat lähinnä kiinnitysapuna puiden oksilla keikkuessaan.

Ilmakasvien hoito on suht helppoa, mutta siihen täytyy sitoutua. Jos sinulla on vaikkapa terraario missä ilmankosteus on korkea, ei hoitoa tarvitse juurikaan, mutta jos pidät ilmakasvia kuivemmassa, tulee sille tarjota tarpeeksi ilmankosteutta ilmankostuttimen avulla taikka sitten sumuttamalla ahkerasti. Usein ilmakasveja nähdään esimerkiksi lasipalloissa. Näihin on helppo sumuttaa vettä, ja muoto pitää kosteuden suht pitkään, mutta sumuttelu tekee lasin pinnasta epäsiistin ja välillä vesi jää lehtihankoihin.

Itse suosin kastelua muutaman viikon välein, jolloin laitan ilmakasvini veteen uimaan. Suositus on noin 20-30 minuutin uintihetki (mutta on joskus allekirjoittaneella unohtunut kasvit yön yli, ovat hyvin selvinneet. Tätä ei kuitenkaan tule tehdä liian usein). Tärkeintä on muistaa kuivattaa kasvit ylösalaisin, sillä lehtihankoihin ei saa jäädä kosteutta, muuten kasvi mätänee. Jos pystyt upottamaan kasvin niin, että tyvi pysyy vedenpinnan yläpuolella, on se tapa vielä turvallisempi. Kasteluveteen voi ympärivuotisesti lisätä miedosti merilevää ja kesäkaudella hyvin mietona lannoitetta. Voit hyödyntää tämän veden muille kasveille uintiretken jälkeen.

Sijoita ilmakasvi valoon tai hajavaloon. Tarkista ettei se saa suoraa auringonpaahdetta etenkin, jos pidät kasvia lasipallossa, joka lämpenee huomattavasti. Voit sijoittaa ilmakasvit vaikkapa vadille, tai miksipä ei ilmassa leijuvalle ruukulle =)

#pienikasvikauppa #tillandsia #ilmakasvi #levitatingpot #sisustakasveilla #kallio

 

 

 

 


Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu