Viherkasvit, kukat, ruukut ja hoitotuotteet - Fleminginkatu 5
Viherkasvit, kukat, ruukut ja hoitotuotteet - Fleminginkatu 5
Ostoskori 0

MARANTA - NUKKUMATTI, CTENANTHE - RAITAMATTI

Kasvit ja Kukat

MARANTA- NUKKUMATTI, CTENANTHE- RAITAMATTI

Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevat matit ovat viehättävä lisäys hajavalossa viihtyviin viherkasveihin. Niiden alkuperä on sademetsissä, missä ne viihtyvät erittäin korkeassa ilmankosteudessa. Tätä imitoidaksemme kotioloissa, tulee kasveja sumutella tai suihkutella, tai tarjota ilmankostuttimen apuja. Maranta-Matit eivät kasva kovin paljon korkeutta, mutta leveyttä voi tulla reilustikin. Silloin tällöin nukkumatteja näkyy esimerkiksi amppeleissa, joissa niiden lehtien alapuolet tulevat myös hyvin esille (ne voivat olla lajikkeesta riippuen punertavia tai jopa viininpunaisia).


Ctenanthe- matit taas kasvavat enemmänkin korkeutta. Minulla on tällä hetkellä kasvikaupalla kaunista kotimaista hopearaitamattia (Ctenanthe setosa) Ylitalon puutarhalta. Se kasvaa noin 80-100 cm korkeaksi (löysin myös tiedon jopa kaksimetrisistä, mutta ei ehkä meidän olosuhteissa mahdollista..) ja on varsin näyttävä koristeellisine lehtine, joissa on punertava alapuoli.


Matit haluavat tasaista kosteutta eikä kasvualustaa saa päästää liian kuivaksi. Liiasta kuivuudesta kärsivä matti ruskistaa lehtien reunoja, tämä on myös indikaattori sille, että ilmankosteus on liian matala. Lannoita mattia kasvukaudella kerran kuussa.


Mattien ihanin puoli on mielestäni se, että niiden lehdet liikkuvat valon mukaan. Aamuisin ne levittävät lehdet vastaanottamaan mahdollisimman paljon valoa, ja illalla ne nostavat lehdet ylös tai rullaavat ne suppuun, vähän lajikkeesta riippuen. Tästä liikkeestä johtuen matteja kutsutaan yleisnimellä rukoilijakasvi, tai prayerplant- kädet nousevat iltaisin rukoukseen. Liikkeestä voi kuulua rahinaa tai naksetta- tämä tulee tietää jottei tule liian jännittäviä hetkiä kun asunnosta kuuluu ääniä ja syyllistä ei löydy 😱!


Matit sopivat myös lapsi- tai kotieläinperheeseen, sillä ne eivät ole myrkyllisiä.
#pienikasvikauppa #huonekasvit #viherkasvit #maranta #ctenanthe #prayerplant #viherkasvitsisustuksessa

 

 


Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu