Viherkasvit, kukat, ruukut ja hoitotuotteet - Fleminginkatu 5
Viherkasvit, kukat, ruukut ja hoitotuotteet - Fleminginkatu 5
Ostoskori 0

KILPIPIILEA PILEA PEPEROMIOIDES - Viehättävä ja helppohoitoinen

pienikasvikauppa KILPIPIILEA PILEA PEPEROMIOIDES
Viehättävä ja helppohoitoinen 🪴

Siis voiko lystikkäämpää kasvia ollakaan? Monien suosikkikasvi kilpipiilealla on monia hauskoja nimityksiä esimerkiksi englanninkieliset Chinese Money Plant, UFO plant, Pancake plant taikka ruotsinkielinen hilpeä Elefantöra. Itselleni resonoi UFO ilmaisu parhaiten, etenkin vanhemmissa kasveissa missä varsi kasvaa korkeammalle ja lehdet ”lentävät” emoaluksen ympärillä. Yksi ihana nimitys kasville on myös ystävyyden kasvi, sillä kilpipiilea tekee runsaasti pieniä alkuja, joita voi uudelleen ruukuttaa ja lahjoittaa eteenpäin.

Kilpipiilea on kotoisin Etelä-Kiinasta Yunnan ja Sichuanin provinsseista, joista norjalainen lähetyssaarnaaja toi pistokkaita vuonna 1945. Tällöin kasvi levisi skandinaavisiin koteihin. Kesti silti vielä vuosikymmeniä, kunnes länsimaiset kasvitieteilijät saivat luokiteltua kasvin, ja sen ensiesittely Kew Magazinessa oli vasta vuonna 1984. Nykyisin kilpipiileaa viljellään laajalti, myös kotimaisilla puutarhoilla.

Kasvi kasvaa noin 30 cm korkeaksi, ja se kasvattaa yksittäisten varsien päähän pyöreät, nahkeat ja lättänät lehdet. Sille paras valaistus on runsas hajavalo tai hienoinen varjo, sillä paahde vahingoittaa lehtiä. On tärkeää, että ruukussa ei seiso vesi, joten kunnon salaojitus tai hyvin läpäisevä kasvualusta on ehdoton vaatimus. Kastele multa kosteaksi aina kun se kuivahtaa ja lannoita kasvukaudella joka toinen viikko. Kasvi kellastuttaa ja tiputtaa vanhimmat lehtensä, mutta mikäli kaikki lehdet kellastuvat, on kyseessä yleensä liikakastelu. Lehden alapinnoille voi joskus muodostua valkoista sokerimaista kristallia, joka on täysin normaalia eikä haittaa kasvia. Kilpipiilea nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele kasvia usein. Se sopii myös hyvin valoisaan kylpyhuoneeseen.

Kilpipiileaa on näkynyt viime vuosien aikana runsaasti sisustuslehdissä, ja se on myös myrkyttömänä kasvina erittäin suosittu pikkulapsi- tai kotieläinperheissä.

#pienikasvikauppa #kilpipiilea #pileapeperomioides #huonekasvit #viherkasvit #kasvitsisustuksessa #myrkyttömätkasvit #sisustus #lastenhuoneensisustus #kallio #kivijalkakauppa

 

 

Vanhempi julkaisu